php, Anvendelsesmuligheder, mysql, markdown, wordpress, alle, git

Opregning af 7 fordele ved at køre statiske websteder

Kilde 21-02-17 ~3 minutters læsning · 539 ord

Der kan ifølge forfatteren nævnes følgende 7 fordele ved at lave websteder med statiske side generatorer (SSG):

  1. Fleksibilitet Statiske side generatorer fungerer uden en bagvedliggende database, med hvad deraf måtte følge af regler og krav i forbindelse med indhold i forskellige felter. Dermed bliver arbejdet mere fleksibelt end med database-baserede CMS´er.

  2. Højere ydelse Statiske sider vil ifølge forfatteren altid performe bedre. Det skyldes, at siderne allerede er genereret, når brugeren kalder dem. Modsat forholder det sig med end et database-baseret CMS, hvor indholdet hentes frem fra en database og pakkes ind i HTML, hver gang en side skal vises.

En mellemsituation opstår, hvis CMS´et cacher siderne for at opnå højere hastighed. Men dette giver så i stedet et ekstra arbejde med at håndtere cachen.

  1. Færre afhængigheder Et websted lavet i WordPress kræver, at der er bl.a. er installeret både PHP, MySQL og selve WordPress applikationen. Med hvad deraf følger af vedligeholdelse.

Helt anderledes er det med statiske websteder. De kræver ingen installation, opdatering eller styring af noget. Blot en server, der er i stand til at vise HTML-sider.

  1. Større pålidelighed Et WordPress CMS er så komplekst, at et eller andet uundgåeligt vil få systemet til at crashe på et eller andet tidspunkt. Et statisk websted kan også lægges ned, men det kræver betydelig mere trafik.

  2. Overlegen sikkerhed Et databaseret CMS er aldrig mere sikkert end den adgangskode, der er lettest at gætte, og som giver adgang til systemet. Derfor bliver det udsat for alskens hacker-angreb.

Et websted lavet med statiske sider har ingen - eller næsten ingen - funktionalitet på serveren. Det er derfor umuligt at få adgang til det via scripting eller huller i sikkerheden på databasen. At få adgang kræver en stor indsats. Og skulle skaden alligevel ske, kan siderne blot genereres en gang til, hvorefter webstedet ser ud som før.

  1. Andre brugere kan ikke ændre designet CMS´er giver ofte flere brugere mulighed for at lave ændringer i designet, som har følger for mere end de dokumenter, som de selv skriver.

Den frihed mister indholdsleverandørerne med en statisk side generator. Her skriver alle brugere indholdet i markdown format, og det giver udelukkende adgang til at bestemme udseendet af egne dokumenter.

  1. Versions-kontrol Databasen bag et typisk CMS kan blive udsat for uønskede ændringer - eller blive helt slettet. Selv om der måtte findes en sikkerhedskopi, vil der sandsynligvis gå data tabt i begge tilfælde.

Med et statisk side generator ligger det originale indhold i markdown-format et helt andet sted en selve webstedet. Skulle der ske noget med webdokumenterne, kan der blot køres en ny generering. Derefter vil alle websider fremtræde som før skaden.

Hvis du desuden bruger Git til versions-styring i forbindelse med et statisk websted, vil du endda have mulighed for at rulle tilbage til en hvilkensomhelst version af webstedet, som du måtte ønske.

Foruden denne grundige gennemgang af 7 fordele ved at lave websteder med statiske side generatorer har forfatteren også skrevet en lige så udførlig artikel med 7 ulemper ved at gøre det samme. Den velafbalancerede tilgang til emnet har dog ikke afholdt forfatteren fra at kaste sig ud i at publicere på nettet med static site generators. Det kan man læse om i hans beretning om at sætte et websted op med generatoren Metalsmith.