ruby, Anvendelsesmuligheder, markdown, wordpress, jekyll, git

Gennemgang af 7 ulemper ved at køre statiske websteder

Kilde 21-02-17 ~3 minutters læsning · 509 ord

Der kan ifølge forfatteren nævnes følgende 7 ulemper ved at lave websteder med statiske side generatorer (SSG):

  1. Kræver forkundskaber Du kommer ikke langt med en statisk side generator (SSG), medmindre du har en vis viden om emnet. Med en typisk installation af WordPress er indlæringskurven ikke så stejl. Her kan de fleste finde ud af at skifte temaer ud og begå sig uden den store hjælp.

  2. Der skal træffes valg Der findes rigtig mange generatorer til at lave statiske websteder med, så det kræver research at finde den rette. Dertil kommer, at den klart mest udbredte SSG’er på markedet, Jekyll, kører på Ruby on Rails, og det kræver yderligere viden.

  3. Længere opstartstid Mens et websted i WordPress kan være oppe at køre efter et overskueligt antal klik og indtastninger på et webhotel, så tager det noget længere tid at sætte sin egen statiske side generator op. Du skal f.eks. hente kode, og måske får du også brug for at tilpasse de skabeloner, som danner baggrund for designet af de websider, som genereres.

  4. Nul admin login I modsætning til et database-baseret CMS er en SSG ikke født med, at brugerne kan logge sig ind og begynde at skrive. Indhold er nødt til at blive skrevet i markdown-format, og det kan være en barriere. Der findes værktøjer, som viser det endelige udseende af en tekst i markdown, mens du skriver den. Men det skubber også brugeren ud i noget nyt.

  5. Friheden kan give bagslag Et statisk websted har ikke en bagvedliggende database, som håndhæver regler om, hvad der må være i de forskellige felter. Et markdown-dokument er i princippet modtagelig for alt, hvad du skriver i det. Denne frihed kan misbruges til at lægge ting ind, som andre ikke ønsker at få publiceret.

  6. Håndteringen af store websteder med hyppige opdateringer Et statisk websted kan uden problemer rumme mange tusinde sider. Men hvis de mange sider også kræver hyppige opdateringer - evt. af mange forskellige redaktører, begynder det at blive besværligt. Dels vil redaktørerne begynde at efterspørge en mere gennemdesignet indgang en en mappe med markdown-filer. Dels vil hver opdatering kræve, at hele webstedet skal genereres forfra. Det sidste er ikke praktisk, hvis det er nødvendigt alt for ofte.

  7. Ingen indbygget interaktivitet En statisk side generator er ikke - som et database baseret CMS - født med interaktive elementer såsom bruger login, udfyldning af formularer, input fra brugerne og fritekstsøgning. De pågældende funktioner kan kobles på, men det kræver programmering.

Forfatterens konklusion er, at en static site generator er både billigere og lettere at vedligeholde end et typisk CMS. Til gengæld egner sig SSG’er sig bedst til websteder på ikke over nogle hundrede sider, og som højst skal have opdateret et par poster om ugen. Dette er til gengæld tilfældet for langt de fleste websites, fremfører forfatteren, der også mener, at et konventionelt CMS ofte er at skyde gråspurve med kanoner.

Foruden denne grundige gennemgang af 7 ulemper ved at lave websteder med statiske side generatorer har forfatteren skrevet en lige så udførlig artikel om 7 fordele ved at gøre det samme.