ruby, c#, Installation, Konfiguration, asp net, Liquid, Razor, markdown, umbraco, jekyll

Migrering fra Umbraco til Jekyll var enkel

Kilde 08-04-17 ~2 minutters læsning · 417 ord

For et par måneder siden satte artiklens forfatter et websted i drift, som kører ved hjælp af den statiske side generator, Jekyll. Indholdet var flyttet fra Umbraco, som er et CMS på basis af ASP.NET.

Årsagen til migreringen var bl.a.:

  1. Umbraco kørte på Microsoft Azure, og af den grund var han nødt til at udvikle i Windows. Forfatteren bruger Mac, og derfor var han nødt til at køre Windows i WMware, udvikle i Visual Studio, bruge IIS Express som localhost m.m. Udviklingen for en Mac-mand var simpelthen blevet for bøvlet.

  2. Overførslen til serveren krævede også meget arbejde. Forfatteren var ude i at FTP sine Views, DocumentTypes (Templates), DataTypes, dll´er og static assets.

Skribenten betegner processen som dræbende, og han valgte derfor at give Jekyll en chance.

I forbindelse med overførslen af designet løb Ajay Karwal ind i det held, at styringen af layoutet i Jekyll minder om styringen i Umbraco. Fænomener som views, partial views, page templates og layout templates findes i begge systemer, så det voldte ikke de store problemer at overføre strukturen fra Umbraco til Jekyll.

Konverteringen af view logikken fra C#/Razor, som Umbraco bruger, til Liquid, som Jekyll bruger, var heller ikke særlig indviklet. Hvert element i det ene system har en «søster» i det andet, påpeger forfatteren.

Efter at have opsat den krævede Gemfile med alle Ruby Gems´ene kunne forfatteren generere sit gamle Umbraco websted som statiske html-sider fra Jekyll. Hans konklusion er, at overførslen fra Umbraco til Jekyll var relativt enkel. Bl.a. takket være den gode dokumentation og den store hjælp, som man kan hente på Stack Overflow angående Liquid.

Ajay Karwal sammenfatter fordelene og ulemperne ved konverteringen fra Umbraco til Jekyll på følgende vis:

Fordele

  • Det nye websted loader ekstremt hurtigt, efter som outputtet fra Jekyll er HTML, CSS og javascript - og intet andet.
  • Der er ikke længere brug for en avanceret opsætning på en webserver, hvilket gør hostingen langt billigere. På GitHub Pages kan man endda få lov at hoste sine statisek websteder ganske gratis.
  • Indholdet, som Jekyll bruger, er skrevet i markdown. Det er et semantisk markup-sprog, som bidrager til at gøre indholdet mere struktureret.

Ulemper

  • Jekyll kræver, at brugeren er i stand til at håndtere input fra en kommando-linie. Dette kan udelukke projekter, hvor brugeren selv skal styre det hele.
  • Jekyll skal, som andre statiske side generatorer, generere hele webstedet på ny, når der er en opdatering. Derfor er Jekyll - og statiske sider i det hele taget - ikke sagen, hvis et websted skal opdateres hyppigt.